Dan po ulasku u upotrebu
0

Ukrajinske snage objavile snimak uništavanja najmodernijeg ruskog radarskog sistema

F. H.
Screenshot
Screenshot
Borci Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, zajedno sa 140. posebnom mehanizovanom brigadom Oružanih snaga Ukrajine, upotrijebili su HIMARS za napad na najnapredniji ruski radarski sistem Yastreb-AV.

"Prilikom izviđanja na jednoj od južnih bojišnica, posada bespilotne letjelice 73. pomorskog centra ukrajinskih kopnenih snaga otkrila je artiljerijski izviđački sistem 1K148 Yastreb-AV. Operateri Snaga za specijalne operacije, zajedno s jedinicom Oružanih snaga , 140. zasebnom mehanizovanomm brigadom, izvršilo je napad HIMARS-om. Uslijed požara uništen je neprijateljski sistem Yastreb-AV", stoji u saopćenju ukrajinskih specijalnih snaga.

Vojnici su na društvenim mrežama objavili snimku udara. Oružane snage Ukrajine su dodale da se Yastreb-AV smatra najnaprednijim ruskim radarskim sistemom koji se koristi za izviđanje artiljerijskih vatrenih položaja.

"Uz pomoć radarske postaje u stanju je pratiti putanju neprijateljskih projektila i izračunati tačne koordinate položaja artiljerije. Ti se podaci prenose artiljerijskim postrojbama za pogađanje položaja", stoji u saopćenju.

Dana drugog januara rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je sistem Yastreb-AV ušao u službu artiljerijskih jedinica smještenih u Ukrajini.