Prekogranični grad
72

Ukrajinci u znak odmazde žestoko napali ruski teritorij: Belgorod u plamenu, ima i mrtvih

M. G.
Ukrajina je izvela niz smrtonosnih zračnih napada na ciljeve na jugozapadu Rusije u protekla 24 sata, prema ruskim zvaničnicima. Posljednji izvještaji kažu da su najmanje četiri osobe ubijene u Belgorodu i Brjansku.

Rusko ministarstvo odbrane je također saopćilo da je uništilo desetine projektila i dronova koje je ispalila Ukrajina.

Napadi su uslijedili nakon ruskih udara na Ukrajinu u kojima je poginulo 39 ljudi.

Skoro 160 ljudi je povrijeđeno kada je Rusija u petak napala raketama i dronovima - uključujući glavni grad Kijev, Odesu, Dnjepar, Harkov i Lavov.

Kijev je te udare opisao kao najveće rusko raketno bombardovanje u dosadašnjem ratu protiv Ukrajine.

U ažuriranju u subotu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je napadnuto skoro 120 sela i gradova, uključujući stotine oštećenih "civilnih objekata".

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je da je još sedam tijela izvučeno iz ruševina skladišta koje je pogođeno, čime je ukupan broj ubijenih u gradu porastao na 16.

On je napade u petak na Ukrajinu opisao kao najsmrtonosnije za civile u glavnom gradu, proglasivši da će u ponedjeljak u Kijevu biti održan dan žalosti.

Ruski pogranični region Belgorod je i ranije bio pod navodnim ukrajinskim napadom.

Grad Belgorod - njegov administrativni centar - nalazi se 80 km (50 milja) sjeverno od ukrajinskog grada Harkova, koji je i sam bio pod jakom vatrom ruskih snaga u petak ujutro.

U početnom saopćenju ruskog ministarstva odbrane u subotu se navodi da je 13 projektila uništeno u širem regionu tokom noći.

Kasnije je saopćeno da su 32 bespilotne letjelice oborene tokom noći u regijama Bryansk, Oryol, Kursk i Moskva.

Ukrajinski mediji javljaju da je u napadima u petak korišteno više od 70 dronova i da su napadnuti samo vojni ciljevi - pozivajući se na izvore iz ukrajinskih obavještajnih službi.

U izvještajima se navodi da su se eksplozije čule u regijama uključujući Moskvu, Belgorod, Tulu i Tver, dok je u Brjansku grupa dronova uspješno pogodila elektronsku fabriku koja se koristi za proizvodnju ruske vojne opreme poput raketa dugog dometa i protivvazdušnih sistema.

U petak uveče, hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u velikoj je većini osudio obnovljenu kampanju masovnog bombardovanja Rusije u Ukrajini i rekao da napadi moraju prestati "odmah".

Zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Francusku, rekle su da je udar na civilnu infrastrukturu prekršio međunarodna pravila ratovanja.

"Umjesto mira, Putin je izabrao da obilježi ovu prazničnu sezonu... neviđenim brojem bespilotnih i raketnih napada", rekao je američki predstavnik pri UN-u John Kelley.

Rusija je rekla da je ukrajinska protivvazdušna odbrana kriva za nanošenje štete civilnim zgradama.