Bez žrtava
0

Ukrajina: Tokom noćnog napada dronovima uništena skladišta žitarica na Dunavu

I. M.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ruski vazdušni udari na jug Ukrajine tokom noći značajno su oštetili silose i skladišta žitarica u jednoj od rječnih luka na Dunavu, ključnom objektu za isporuku žitarica, rekao je u srijedu guverner Odeske oblasti.

"Ruski teroristi su sinoć dva puta napali oblast Odese dronovima. Glavni cilj je lučka i žitna infrastruktura na jugu regiona", rekao je guverner Oleg Kiper na Telegramu.

Predsjednički ured je u odvojenom saopćenju naveo da žrtava nije bilo. Na fotografijama koje je objavio guverner vide se uništeni metalni zidovi skladišta i gomile razbacanog žita i suncokreta.

Protivvazdušna odbrana Ukrajine saopćila je da je uništila 13 ruskih dronova iznad regiona Odesa i Nikolajev na jugu. Za sada nema informacija koliko je dronova lansirala Rusija.

Ukrajinske dunavske luke činile su skoro četvrtinu izvoza žitarica prije nego što se Rusija u julu povukla iz sporazuma koji je podržao UN da osigura siguran prolaz za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Luke su od tada postale glavni izlaz, a žito se na baržama slalo u rumunsku crnomorsku luku Konstancu za dalje otpremu.

Ranije ovog mjeseca, Rusija je napala Izmail, glavnu ukrajinsku kopnenu luku preko rijeke Dunav iz Rumunije, zbog čega su globalne cijene hrane porasle.