Svijet
0

Ukrajina: Rusija nema pravo da nam prodaje plin po skupljoj cjeni

Anadolija
Ukrajina je odbila da prizna povećanje cijene plina uvedeno od strane Rusije prije nekoliko dana, dodajući kako su već poslali upit ruskoj kompaniji Gazprom da omogući Kijevu da i dalje kupuje 1.000 kubnih metara plina po cijeni od 268 dolara.

“Povećanje cijene plina i politički pritisak Rusije prema Ukrajini se ne mogu prihvatiti”, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jatsenjuk.

Dodao je da je povećanje cijene plina za Ukrajinu uvedeno od strane Moskve nema ekonomsku osnovu, naglasivši da je Rusija poduzela takav korak nakon dolaska na vlast novih čelnika u Kijevu.

Ponovio je da prema postojećem dogovoru o ispostavi plina sa Rusijom, Ukrajina ima pravo da kupuje plin po cijeni od 268 dolara.

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin je prije nekoliko dana potpisao odluku ruskog parlamenta kojom se prekida nekoliko ugovora sa Ukrajinom uključujući i ugovor koji je Rusija imala sa tom zemljom o sniženoj cijeni plina.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigoriy Karasin kazao je da je Rusija prekinula ugovor sa Ukrajinom koji je bio na snazi sve od 1997. godine.

“Prekinuli smo ugovor koji smo imali sa Ukrajinom od 1997. godine o ruskoj floti na Crnom moru i jeftinijoj cijeni plina za Ukrajince. Ukupno smo prekinuli tri ugovora sa Ukrajinom koji su posljednji put obnovljeni u aprilu 2010. godine. Nakon toga, Ukrajina Rusiji duguje oko 11 milijardi dolara”, rekao je on.

Prema jednom od tih ugovora, ruska mornarica ostala bi na Crnom Moru do 2042. godine, dok bi Rusija zauzvrat Ukrajini omogućila protok plina po sniženoj cijeni.

Direktor kompanije Gazprom Aleksei Miller izjavio je da je cijena plina za Ukrajinu, koja je do sada iznosila 268,5 dolara, nakon prekida ugovora će iznositi 385,5 dolara.

Istovremeno, cijena transporta ruskog plina kroz područje Ukrajine povećava se počevši od drugog tromjesečja za deset posto, javlja Anadolu Agency (AA).