Simbolični potez
24

Ukrajina će geografskim mjestima na Krimu vratit njihova historijska krimskotatarska imena

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina će promijeniti nazive geografskih mjesta na privremeno okupiranom Krimu u njihova historijska imena na krimskotatarskom jeziku.

Objavilo je ovo ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija s osvrtom na sastanak Nacionalne komisije za krimskotatarski jezik

Krimskotatarski jezik koristit će se u toponimima turskog podrijetla ili historijskim krimskotatarskim imenima.

"Pripremom ove odluke nastavlja se provedba zakona o osudi i zabrani propagande ruske imperijalne politike u Ukrajini i dekolonizaciji toponimije. U toku je dogovaranje mehanizama koji će omogućiti ispisivanje toponima latiničnom grafikom u medijima i naučnim radovima", stoji u poruci.

Promijenit će se i nazivi na saobraćajnim znakovima, novim kartama te u komunikaciji s operaterima kartografskih usluga i službama koje rade s takvim znakovima.

Nacionalna komisija zadužila je Kabinet ministara da izradi odgovarajuću odluku. O ovom pitanju će se pobrinuti Ministarstvo infrastrukture zajedno s Ministarstvom za reintegraciju, stalnim izaslanikom predsjednika Ukrajine u Autonomnoj Republici Krim, Medžlisom krimsko-tatarskog naroda i Institutom za nacionalno sjećanje. odgovoran za ovu odluku.

Poboljšanje pravopisnog sustava krimskog tatarskog također će biti olakšano u Ukrajini.