Svijet
84

Ukoliko se narod opredijeli za smrtnu kaznu, Erdogan bi podržao njeno ponovno uvođenje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u sinoćnjem obraćanju okupljenim građanima u Istanbulu kazao kako bi odobrio ponovno uvođenje smrtne kazne ukoliko bi narod i Parlament tako odlučili.

Erdogan se obratio masi od najmanje milion ljudi koji su se okupili u znak podrške demokratiji, a sve zbog nedavnih dešavanja u ovoj zemlji i pokušaja državnog udara.

"Na Turskom je parlamentu da donese odluku u vezi sa smrtnom kaznom, a ja ću odluku podržati kakva god ona bila. SAD praktikuju smrtnu kaznu, potom Japan, Kina... većina svijeta. Suverenitet pripada narodu, a ako narod odluči mi smo tu da to odobrimo i podržimo", kazao je sinoć Erdogan.

Naglasio je i kako ima namjeru očistiti državu od sljedbenika Fethullaha Gulena kojeg smatra krivim za izvođenje puča prošlog mjeseca.

Dvije od tri glavne političke figure Turske prisustvovale su sinoćnjem okupljanju, dok Kurdska stranka nije bila pozvana.

Mnoge zapadne zemlje ogorčene su zbog načina na koji se Turska ponašala nakon puča, naročito kada je riječ o zahtjevu za uvođenje smrtne kazne, što Evropska Unija nikako ne odobrava.