Peru
0

Uhapšeno na desetine uzgajivača koke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deseci Perunaca, među kojima su dva gradonačelnika i vođe organizacija uzgajivača koke, uhapšena su zbog navodnih veza s krijumčarima kokaina i maoističkim gerilcima.

Ova hapšenja u gradovima koji se nalaze u džugli doline Alto Huallaga najveća je racija protiv trgovaca drogom koju je poduzela vlada predsjednika Alana Garcije. Sudac je naredio hapšenje 45 osoba nakon što je policija našla hemikalije koje se koriste za proizvodnju kokaina i povezala ih s osumnjičenima, izvijestili su lokalni mediji.

Garcia se nalazio pod intenzivnim pritiskom da se obračuna s uzgojem koke otkako su UN ove godine saopćile da je Peru od Kolumbije preuzeo mjesto vodećeg uzgajivača koke koja se koristi za pravljenje kokaina. Garcia je također obećao da će iskorijeniti ostatke pobunjeničkog pokreta "Svijetla staza" koji se preusmjerio na trgovinu drogom nakon što su njegovi čelnici uhapšeni devedesetih godina prošlog stoljeća.

Dolina Alto Huallaga jedna je od dvije glavne regije Perua po proizvodnji droge a u njoj su još uvijek aktivni ostaci pobunjeničke "Svijetle staze". Uzgajivači koke u Peruu često podupiru kandidate za gradonačelnike malih gradova u džungli gdje se uzgaja koka a i nekoliko zastupnika u Kongresu ovisi o političkoj podršci plantažera koke.