Potraga za nakitom
26

Uhapšeni lopovi koji su prošle godine izvršili filmsku pljačku Zelenog trezora u Dresdenu

M.G.
Zeleni trezor u Dresdenu (Foto: EPA-EFE)
Zeleni trezor u Dresdenu (Foto: EPA-EFE)
Troje osumnjičenih uhapšeno je danas, a za još dvoje se traga zbog prošlogodišnje pljačke njemačkog historijskog muzeja Zeleni trezor u Dresdenu.
Policija je privela tri muškarca u dvadesetima i traga za još dvojicom nakon što je filmska pljačka u Zelenom trezoru u Dresdenu prošle godine osiromašila Njemačku za više komada neprocjenjivog blaga. Troje njemačkih državljana - dvojica u dobi od 23 i jedan od 26 godina uhapšeni su u utorak ujutro u Berlinu, objavili su javni tužilac iz Dresdena i gradska policija.

Trojac se sumnjiči da je počinio tešku krađu, kao i dva slučaja podmetanja požara. Oni će u utorak biti izvedeni pred istražnog sudiju u Dresdenu. Policija takođe traga za još dvojicom osumnjičenih, blizancima Abdulom Majedom Remmom i Mohamedom Remmom, rekao je glasnogovornik tužitelja Juergen Schmidt.

Vlasti su pokrenule masovni lov na nestalo blago i u akciju je uključeno ukupno 1.638 policajaca, a policija je upozorila na poremećaje u saobraćaju na tom području dok love osumnjičene.

"Fokus današnjih mjera je potraga za ukradenim umjetničkim blagom i mogućim dokazima, kao što su skladišni mediji, odjeća i alati", rečeno je iz dresdenske policije.

Zeleni trezor sadrži zadivljujuću kolekciju istorijskog nakita i dragocjenih ukrasa - od svjetlucavih zdjela isklesanih od kristala i ahata do draguljskih zlatnih figurica i pehara izrađenih od pozlaćenih nojevih jaja.

Jedan od najpoznatijih dijelova kolekcije - zeleni dijamant od 41 karata poznat pod nazivom Dresden Green - nije bio u Zelenom trezoru u vrijeme pljačke, jer je posuđen Metropolitan muzeju u New Yorku.

Ipak, ukradena su tri dijamantska kompleta nakita iz kolekcije saksonskog vladara Augusta Stronga iz 1723. godine. Vrijednost tog nakita, sačinjenog od rubina, smaragda i safira, koji se sastoji od 37 dijelova, procjenjuje na milijardu eura.