Radio za FBI
0

Uhapšene članove hakerske grupe LulzSec izdao njihov vođa

Sarajevo-x.com
Hector Xavier Monsegur
Hector Xavier Monsegur
Lider hakerske grupe LulzSec, koja je usko povezana sa Anonymousima, bio je agent američke vlade, pišu svjetski mediji.

Hector Xavier Monsegur, poznatiji kao Sabu, uhapšen je danas sa još nekoliko članova LulzSeca. No, vrlo brzo se ispostavilo da ih je upravo on izdao.

Monsegur je augusta prošle godine uhapšen i optužen prema 12 optužbi za udruživanje i kompjutersko hakerisanje i druge prekršaje.

U strahu da bi moga završiti iza rešetaka na duže vrijeme, postigao je dogovor s američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i radio kao njihov agent

Najmanje tri člana grupe uhapšeno je na osnovu podataka koje je agentima dao Monsegur, a protiv dvojice je podignuta optužnica za urotu. Svima prijeti dugogodišnja kazna zatvora.

Zvaničnici američke vlade očekuju da će nakon ovih hapšenja osjetno oslabiti hakersku organizaciju u kojoj su neki od najsofisticiranijih hakera na svijetu.

Hakerska grupa Lulzsec, poznatija kao Lulz Security, izvela je zajedno sa Anonymusima mnoge upade u sistem velikih kompanija i institucija, uključujući i američku CIA, britansku Agenciju za organizovani kriminal, japanski Sonny i meksičku vladu.