Afganistan
0

Uhapšen pripadnik terorističke mreže

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanske snage sigurnosti uhapsile su grupu talibanskih militanata za koju tvrde da stoji iza niza samoubilačkih bombaških napada u Kabulu, uključujući i napad pred njemačkom ambasadom, saopćio je obavještajni zvaničnik u utorak.

Grupa od 17 ljudi, predvođena 23-godišnjim pakistanskim državljaninom, imala je direktne veze sa šest samoubilačkih napada u protekle dvije godine u raznim dijelovima grada, saopćio je Saeed Ansari, portparol odjela za nacionalnu sigurnost, javio je Reuters.

Hapšenja su obavljena u nekoliko dijelova prijestolnice prošlog mjeseca, nekoliko dana nakon samoubilačkog napada autobombom ispred njemačke ambasade u kojem su ubijena četiri afganistanska civila i jedan američki vojnik, izjavio je Ansari na konferenciji za novinare.

"Odgovorni za nacionalnu sigurnost uspjeli su identifikovati i uhapsiti jednu od veoma opasnih terorističkih mreža u Kabulu nakon samoubilačkog napada u blizini njemačke ambasade", kazao je.

Grupa uhapšenih ljudi pripremala je napade koje su organizirali pakistanska militantna grupa i mreža Sirajuddina Haqqanija, visokog talibanskog zapovjednika smještenog u pakistanskoj pograničnoj plemenskoj regiji, kazao je Ansari.

Sudeći po uhapšenim ljudima, svi bombaši samoubice bili su Pakistanci koji su dobili obuku u plemenskoj regiji te zemlje kojom vlada bezakonje, saopćio je Ansari. Dvadeset Afganistanaca je ubijeno i više od 120 je ranjeno u napadima.