Svijet
0

Uhapšen kanadski pedofil

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kanadski učitelj kojeg se sumnjiči za pedofiliju, uhapšen je jutros u sjeverno-istočnom dijelu Tajlanda nakon internacionalne potjere koja je uključila i pozive građana. Nakon što su pronađene njegove slike na kojima se jasno vidi kako zlostavlja dječake, Interpol je raspisao potjernicu za ovim čovjekom.

Osumnjičeni Christofer Paul Niel (32) krio se u jednoj kući kod prijatelja na Tajlandu koji mu je, prema policijskim izvorima, pronalazio dječake za zlostavljanje, izvijestio je u petak Associated Press.

Niela je policija odvezla u Bangkok, a detektivi koji su provodili istragu te samo hapšenje odbili su dati dodatne komentare. Kako kažu, danas će se u toku dana održati konferencija za novinare na kojoj će biti više riječi o tome.

Prema izvještaju, policija je dobila dojavu susjeda da se u tom dijelu krije Kanađanin za kojim je raspisana potjernica te je nakon nekolilo desetina minuta, policija bila na dotičnom mjestu gdje su uhapsili Niela.

Vlasti su potjernicu za Nielom raspisali nakon što su utvrdili njegov identitet na slikama gdje je njegovo lice bilo zamagljeno, a na kojima se vidi kako zlostavlja tajlandske dječake. Osim toga sumnjiči se i za zlostavljanje na desetine kambodžanskih i vijetnamskih dječaka od kojih su neki imali samo šest godina.

Nalog za hapšenje sud je izdao na osnovu svjedočenja dječaka koji je rekao kako ga je Neilov prijatelj (kod kojeg je i uhapšen), dovodio u njegov stan nakon čega je zlostavljan.