Indonezija
0

Uhapšen jedan od najtraženijih islamskih militanata

FENA
Indonezijska policija u petak je uhapsila jednog od najtraženijih islamskih militanata te zemlje, optužujući ga da je planirao ubistva visokorangiranih ličnosti i krvave napade na strance u luksuznim hotelima u indonežanskoj prijestonici.

"Abu Tholut je uhapšen bez otpora tokom racije u kući u pokrajini Centralna Java", saopćio je policijski portparol potpukovnik Djihartono, dodajući da je također zaplijenjena municija i nekoliko pušaka.

"Osumnjičeni će biti prebačen u Džakartu tokom dana", kazao je on, prenosi AP.

Indonezija, većinski muslimanska zemlja od 240 miliona stanovnika, bori se protiv ekstremista od 2002., kada su pripadnici mreže povezane s Al-Qaidom, Jemaah Islamiyah, ubili 202 osobe u bombaškim napadima na dva noćna kluba na turističkom otoku Baliju, a većina žrtava bili su strani turisti.

Članovi te militantne grupe nastavili su otada da skoro svake godine izvode napade na ambasade, restorane i otmjene hotele, ubivši više od 60 osoba.

Tholut, također poznat kao Mostafa, postao je jedan od najtraženijih indonežanskih bjegunaca nakon što su vodeći bombaši Noordin M. Top i Dulmatin ubijeni u ovoj godini tokom niza policijskih racija.

Tholut je osuđen za umiješanost u bombaški napad 2001. godine na trg s prodavnicama u centru Džakarte u kojem je ranjeno šest osoba, ali je oslobođen pet godina kasnije zbog dobrog ponašanja. Poput većine indonezijskih oslobođenih terorista, on se brzo vratio starim navikama.

Bivši šef nacionalne policije Bambang Hendarso Danuri nedavno je izjavio da je Tholut pomagao u uspostavi logora za obuku militanata iz terorističke ćelije Jamaah Anshorut Tauhid u najzapadnijoj pokrajini Aceh koju je u februaru razotkrila policija.

On je također optužen za pomaganje u regrutovanju članova i prikupljanju novca za grupu, koja je navodno planirala ubistva, uključujući i predsjednika Susila Bambanga Yudhoyona, kako bi kaznila državu za pružanje podrške američkom ratu protiv terorizma.

Ćelija je također planirala oružane napade u stilu onih iz Mumbaija na strance, izjavili su uhapšeni članovi grupe policiji.

Indonezija je hvaljena širom svijeta zbog borbe protiv terorizma, izvodeći na suđenje i hapseći stotine militanata od 2002. Učestalost napada naglo je opala, kao i broj ubijenih.