Dobrovoljac VRS
43

Uhapšen Igor Girkin, ruski nacionalista koji se borio u BiH i ideolog agresije na Ukrajinu

B. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Igor Girkin Strelkov, bivši ministar odbrane takozvane DNR, ruski nacionalista koji se borio u BiH na strani Vojske Republike Srpske i istakuti kritičar Kremlja uhapšen je danas u svom stanu.
Vijest je prvi objavio ukrajinski RBC pozivajući se na izvore u agencijama za provođenje zakona i Girkinovog advokata. Hapšenje je potvrdila i njegova supruga. Prema njezinim riječima, djelatnici Istražnog odbora stigli su oko 11:30 sati i odveli njenog supruga u nepoznatom smjeru.

Supruga je dodala da je Strelkov optužen prema članku 282. Kaznenog zakona Ruske Federacije koji obuhvaća ekstremizam.

Igor Girkin, poznat i kao Strelkov, bivši agent FSB-a s nacionalističkim uvjerenjima, imao je ključnu ulogu u događajima u Ukrajini. Bio je jedan od ključnih suradnika Vladimira Putina u preuzimanju Krima. Sa svojom naoružanom skupinom, došao je na Krim i priznao da su prisilili lokalne zastupnike da podrže referendum o odvajanju uz prijetnju oružjem.

Girkin je 1999. godine objavio memoare o svom učešću u ratu u Bosni i Hercegovini. Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Ermin Kuka je 2019. upravo Strelkova istakao kao jednog od najpoznatijih ruskih dobrovoljaca na području Višegrada tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

"Iako je i sam učestvovao u zločinima, želio se distancirati od njih. U svom ratnom dnevniku, između ostalog, opisuje četničke krvave priove i zlodjela: 'U Višegradu su muslimanski muškarci privođeni i ubijani. Stotine žena bile su zatvorene i masovno silovane u zloglasnoj banji Vilina vlas. Žene, djeca i stariji ljudi su zaključavani u kućama i živi spaljivani", dokumentuje Kuka.

U memoarima koje je pisao u to vrijeme za različite vojne magazine, opisivao je gnusne ratne detalje o tome kako su "muslimani dehumanizirali Srbe", ističući kako je došao da se bori protiv "muslimanskih divljaka", jer je osjećao dužnost da bude na strani "svojih pravoslavaca"

Nakon referenduma, napustio je Krim, ali kasnije se ponovno vratio u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, opet s naoružanim pristašama. Njegova grupa preuzela je upravne zgrade u Slavjansku i proglasila osnivanje DNR-a (Donjecka Narodna Republika).