Njemačka štampa
0

Uhapšen evropski Osama bin Laden

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Internetska izdanja njemačkih listova prenose u utorak vijest o hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića i reakcije na tu vijest. To je hapšenje vijest broj jedan u svim njemačkim medijima.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je nakon 13 godina uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić. Zajedno s bivšim vojnim zapovjednikom Ratkom Mladićem bio je najtraženiji optuženik za ratne zločine u sukobu na Balkanu.

Optužnica Haškog tribunala (ICTY) tereti Karadžića za genocid i saučesništvo u genocidu i zločine protiv čovječnosti. Za njim je raspisana potjernica posebno zbog masakra u Srebrenici u kojem je 1995. ubijeno 8000 Bošnjaka.

Frankfurter Allgemeine prenosi izjavu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji je hapšenje označio „historijskim trenutkom“, kao i izjavu bivšega visokog američkog diplomata Richarda Holbrookea: Karadžić je najtraženiji čovjek u Evropi, on je Osama bin Laden Evrope.

List prenosi i reakciju Udruženja „Srebreničke majke“ koje je pozdravilo hapšenje ističući da su time „žrtve masakra u Srebrenici konačno dočekale pravdu“.

Die Welt, u tekstu pod naslovom „Radovan Karadžić uhapšen – slavlje i protest“, piše da je skoro 13 godina Karadžić bio u bijegu, prenosi Radio DW.

„Sada je bivši čelnik bosanskih Srba uhapšen. Prvo saslušanje je već okončano. Dok su Bošnjaci slavili hapšenje, Karadžićeve pristalice demonstrirale su protiv hapšenja svog idola“, piše Welt.

Der Spiegel Online piše da je Karadžić za mnoge ljude na Balkanu simbol najtežih zločina u Evropi od 1945. Sada je uhapšen.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića, ističući da je njegovo hapšenje prekretnica u saradnji srpskih vlasti s Tribunalom.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn je rekao da hapšenje pokazuje ozbiljnost nove srbijanske vlade, prenosi Spiegel Online.