Svijet
9

Uginulo jedno mladunče pande Mei Xiang

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedno od dva mladunčeta pande Mei Xiang, koja je prije nekoliko dana postala majka u Nacionalnom zoološkom vrtu u Washingtonu, nažalost je uginulo, javlja BBC.

Manje mladunče pande Mei je bilo u inkubatoru jer je ona imala velikih problema brinuti se za oba mladunčeta. No, mladunče nije izdržalo.

"Kada smo shvatili da mladunče neće uspjeti preživjeti, bili smo shrvani", izjavili su čuvari zoološkog vrta.

Zoološki vrt je bio spreman za blizance te je urađeno sve kako bi mladunčad ostala živa. Ipak, antibiotici i drugi lijekovi nisu mogli spasiti mladunče koje je imalo i respiratornih problema.

"Bili smo optimistični, mislimo da je Mei Xiang radila sve ispravno. Pokušavala je svojoj djeci pružiti jednaku pažnju. Bilo je dana kada je pokazivala nešto manji interes za jedno od njih, ali smo to primijetili kod oba mladunčeta", izjavio je zvaničnik zoološkog vrta.

Detaljnim analizama će biti utvrđen uzrok zbog kojeg je mladunče uginulo. Imalo je samo 86 grama kad se rodilo, dok je veće mladunče bilo teško 148 grama. Sedamnaestogodišnja panda Mei Xiang je teška 108 kg.

Njeno prvo mladunče Tai Shan rođeno je 2005. godine, a pet godina kasnije je vraćeno u Kinu. Njeno drugo mladunče Bao Bao ima dvije godine.

Velike pande su jedna od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu i vrlo teško se razmnožavaju u zatočeništvu.

Nacionalni zoološki vrt je jedan od samo četiri u SAD-u u kojem žive pande, a koje su posuđene iz Kine.