Uradila Heimlichov zahvat
48

Učiteljica u SAD-u spasila dječaka koji se gušio

D. B.
Američka učiteljica je dospjela na naslovnice medija i TV kanale nakon što je pravovremenom i ispravnom reakcijom spasila dječaka od gušenja.

Događaj je zabilježen u školi u New Jerseyu gdje se dječak počeo gušiti nakon što mu se zaglavio čep flaše u grlu.

Međutim, učiteljica je brzo reagovala te je primjenom Heimlichovog zahvata spasila život svom učeniku.

Upravo je Heimlichov zahvat nabolja prva pomoć kod gušenja, ali se ne smije primjenjivati na djeci mlađoj od godinu dana.

Heimlichov zahvat se izvodi tako što stanete iza osobe te je malo nagnete naprijed, a potom korijenom dlana pet puta udarite po leđima. Nakon toga je s obje ruke obuhvatite oko struka, stisnite lijevu šaku i okrenite je palcem prema trbuhu smjestivši je u prostor trbušne šupljine ispod rebara, ali malo iznad pupka. Stisnutu šaku je potom potrebno obuhvatiti desnim dlanom i snažno povući prema unutra i gore. Zahvat je potrebno ponoviti pet puta, a taj postupak se može ponavljati sve dok osoba ne izbaci ono što je guši.

Ako je u pitanju trudnica, postupak je isti, ali se šaka ne stavlja na trbuh nego iznad njega kod prsne kosti.

Dijete mlađe od godinu dana treba postaviti na svoju lijevu podlakticu i licem ga okrenuti prema dolje. Glava mora biti niže od tijela, a potom lijevim dlanom otvorite usta djeteta kako bi strano tijelo moglo ispasti. Također, desnim dlanom nekoliko puta udarite po leđima između lopatica, ali ne prejako. Ako postupak ne bude uspješan, položite dijete na bedro te srednjim prstom i prstenjakom pet puta pritisnice prsnu kost, a potom iz usta djeteta izvadite ono što ga je gušilo.

Ukoliko ne budete uspješni, pozovite hitnu pomoć, ali i dalje pokušavajte pomenutim zahvatima.

Zahvat se može izvršiti i na sebi postavljanjem šake iznad pupka, a potom drugom rukom povucite šaku unutra i prema gore. Taj proces treba ponavljati do oslobađanja dišnih puteva.