Svijet
0

Učenik izbo nožem četiri osobe u školi u Finskoj

FENA
Jedan maloljetnik je u četvrtak teško povrijedio nožem četiri osobe u centru za profesionalnu obuku u Finskoj, saznaje se od policije.

Prema saopćenju policije, 16-godišnji napadač je ušao u školski restoran ove ustanove u Ulu (na zapadu zemlje) i tamo izbo dvije osobe, zatim je izašao u dvorište, gdje je napao još dvije.

Osumnjičenik je uhapšen malo nakon napada.

Žrtve su tri žene mlađe od 20 godina, i 21-godišnji domar.

"Sve žrtve imaju teške povrede", navela je policija u saopćenju.

Ona nije precizirla mogući motiv niti je dala pojedinosti o identitetu napadača, osim da bi on mogao biti učenik ove ustanove.

Ministrica obrazovanja Krista Kiuru je reagirala na napad i izjavila da "neizmjerno žali". U saopćenju, ona je dodala da nasilju "nema mjesta u školama" i da je ovaj čin "nerazumljiv".

Finska je posljednjih godina bila središte nekoliko masakra vatrenim oružjem koje su počinili mladi ljudi.

U novembru 2007. godine, 18-godišnji učenik ubio je osam osoba, a zatim izvršio samoubistvo u srednjoj školi u Jokeli, sjeverno od Helsinkija.

U septembru 2008. godine, 22-godišnji muškarac je izvršio samoubistvo nakon što je ubio 10 učenika u učionici ustanove za obuku kuhara u Kohajoki.

U maju 2012. godine u regiji Helsinkija, 18-godišnji muškarac je ubio dvije osobe i povrijedio još sedam u pucnjavi. U februaru je osuđen na doživotni zatvor.