Ban Ki-moon
0

"Ubrzati pomoć Pakistanu"

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon završio je posjetu Pakistanu, tokom koje je apelovao na svijet da pojača napore kako bi se pomoglo poplavama ugroženom stanovništvu te azijske zemlje.

Procijenio je da za najhitniju pomoć treba prikupiti pola milijarde dolara, ali je do sada prikupljena samo četvrtina novca. Prvi čovjek Svjetske organizacije je ocijenio da je Pakistan pogodila katastrofa bez presedana i dodao da to zahtijeva i odgovor bez presedana.

Ban je rekao da su razmjere ove katastrofe veće nego bilo šta što je dosad vidio, javio je BBC.

"Ja sam i ranije video prizore prirodnih katastrofa u svijetu, ali ništa poput ovoga. Razmjere ove katastrofe su ogromne. Toliko ljudi, na toliko mjesta, kojima je potrebna pomoć", rekao je on.

Istakao je da su stanovnicima Pakistana potrebni hrana, sklonište, lijekovi, čista voda i objavio da će UN dati dodatnih 10 miliona dolara u fond za hitnu pomoć. UN su apelovale na pola milijarde dolara za prvu pomoć Pakistanu.

Dopisnici iz Pakistana javljaju da humanitarne organizacije već jedva izlaze na kraj s razmjerama razaranja usljed poplava. Dvije nedjelje poslije prvog izlivanja rijeka na sjeveru Pakistana, raste nivo vode na poplavljenim područjima i zbog toga veliki broj ljudi napušta domove širom južne pakistanske pokrajine Beludžistana.

Pakistanska vlada kaže da je poplavama pogođeno čak 20 miliona stanovnika.

Govoreći nakon susreta s pakistanskim predsjednikom Asifom Ali Zardarijem i premijerom Yousufom Razom Gilanijem, Ban je rekao da nikad neće zaboraviti patnje i razaranja koje je vidio. On je rekao da je Pakistan stajao rame uz rame s ostalim zemljama u mirovnim operacijama UN-a i da sad one treba da stanu uz Pakistan.

Do posjete generalnog tajnika UN-u je došlo nakon što je pakistanski premijer apelovao na svijet da ne zaboravi njegovu zemlju.

BBC-jev dopisnik u Pakistanu kaže da se mogućnost izbijanja epidemije u poplavljenim oblastima sad smatra ozbiljnom prijetnjom, nakon prvog potvrđenog slučaja kolere.