Talibani u Kabulu
0

Ubili britansku humanitarku 'zbog širenja kršćanstva'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talibani su preuzeli odgovornost za ubistvo britanske humanitarne radnice u Kabulu u ponedjeljak, optužujući je za širenje kršćanstva, piše u utorak britanska štampa.

Gayle Williams (34) ubila su dva čovjeka na motociklu dok je išla ka uredu svoje kršćanske humanitarne agencije Serve, piše u utorak londonski The Guardian.

Humanitarne agencije u Afganistanu u ponedjeljak uvečer su procjenjivale sigurnosnu situaciju svoga osoblja reagirajući na ubistvo. Do sada je u ovoj godini ubijeno 29 humanitarnih radnika u Afganistanu, ili stranaca ili lokalnih službenika iz više od 100 humanitarnih agencija.

Talibanski glasnogovornik preuzeo je odgovornost za ubistvo. "Ta žena je došla u Afganistan da među našim narodom širi kršćanstvo. Naše vođe objavile su dekret da se ona ubije i ubili smo ju u ponedjeljak ujutro u Kabulu", kazao je.

Ulica u kojoj se desilo ubistvo široka je i prašnjava s nekoliko prodavnica i brojnim vilama okruženim visokim zidovima. To područje je popularno među nevladinim organizacijama i stranim kompanijama.

"Nakon što sam čuo pucnjavu, došao sam tamo i ona je ležala na tlu", izjavio je policajac Dei Agha, pokazujući na pločnik. "Bila je oblivena krvlju, stavili smo je u policijski kombi i odvezli u mrtvačnicu", kazao je.

Mula Azizullah, imam obližnje džamije Shir Sham Mina, pozvao je ljude prošlog petka da zaustave misionarske i aktivnosti preobraćanja na drugu vjeru.

"Znamo zasigurno da stranci šire kršćanstvo u Afganistanu, neki od njih to rade otvoreno a drugi skriveno. Predao sam listu njihovih institucija obavještajnoj službi, policiji i ministarstvu za vjerska pitanja ali oni ništa nisu učinili. Šerijat poziva na ubistvo onih koji se preobrate na drugu vjeru a ljudi koji preobraćuju druge također bi trebali biti ubijeni", kazao je on, piše Guardian u utorak.