Kavkaz
0

Ubijeno troje turista iz Moskve

SRNA
Islamski militanti u regionu Kabardino-Balkarija na sjevernom Kavkazu ubili su troje turista iz Moskve, dok su išli u pravcu skijaškog centra, rekli su danas zvaničnici.

"Dvije osobe u automobilu strane proizvodnje, sa maskama preko lica i naoružani automatskim oružjem, prisilili su minibus u kome su bili turisti da skrene sa puta i otvorili vatru na vozilo", saopštila je ruska Istražna komisija.

U saopštenju se navodi da je u minibusu bilo šest osoba, da su tri poginule, a tri su prebačene u bolnicu. 

Na islamskom veb sajtu Islamdin (Islamdin.com) militantne grupe Kavkaski emirat navodi se da su turiste ubili mudžahedini jer su ovi ušli u "zonu ratnih dejstava".

Grupa turista krenula je na planinu Elbrus na skijanje kada su upali u zasjedu u blizini sela Zajukovo, javila je ruska televizija NTV, dodajući da su prema njihovim saznanjima poginule četiri osobe.

Kremlj je vodio dva rata protiv separatističkih pobunjenika u Čečeniji 90-tih godina prošlog vijeka, ali se ustanak od tada proširio i na susjedne regione.

Napadi na turiste posebno su zabrinjavajući za ruske vlasti, koja je sjeverni Kavkaz proglasila "skijaškim rajem" i najavila investicije od oko 15 milijardi dolara u ovaj region.
Jedan od pet predloženih skijaških centara Elbrus-Bezengi nalazi se u regionu Kabardino-Balkarija i predviđa se, prema novom planu, da će primati oko 29.000 turista.