Gušenje pobune u krvi
0

Ubijeno 19 osoba u tenkovskim napadima u Siriji

FENA
Tenkovi sirijske vojske granatirali su stambena naselja u dva grada, dok je najmanje 19 osoba stradalo u sukobima širom te zemlje u sklopu napora snaga lojalnih predsjedniku Basharu al-Assadu da uguše sedmonedjeljnu pobunu protiv vlasti.

Assad je u protekle dvije sedmice poslao vojnike i tenkove u nekoliko naselja kako bi spriječio proteste inspirisane pobunama u arapskim zemljama tokom kojih su svrgnuti dugogodišnji lideri Tunisa i Egipta.

Većina nasilja dogodila se u provinciji Deraai na jugu Sirije, gdje su nemiri izbili 18. marta. Direktor Nacionalne organizacije za ljudska prava u Siriji Amar Kurabi rekao je da je 13 osoba ubijeno u gradu Hari udaljenom oko 60 kilometara sjeverozapadno od grada Deraai.

Aktivista iz grada Homsa Nadžati Tajara rekao je da su tenkovi, takođe gađali stambeno naselje u tom trećem po veličini sirijskom gradu i da je najmanje pet ljudi poginulo. Šesta osoba ubijeno je hicem iz snajpera dok je stajala ispred svoje kuće.

Po njegovim riječima, sigurnosne snage terorišu urbane centre. Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da "posluša pozive" za provođenje reformi i uzdrži se od primjene prekomjerne sile i masovnih hapšenja demonstranata.