Pakistan
0

Ubijeno 16 osoba u nasilju u Karachiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Karačiju, na jugu Pakistana, nastavljeno je nasilje i u različitim dijelovima grada u utorak je ubijeno 16 osoba, a od vikenda kada su održani naknadni izbori za poslanika pokrajinskih skupština ubijeno je najmanje 49 osoba.

Poslije ubistva poslanika lokalnog parlamenta iz dominantnog Mutahida Kaumi pokreta (MQM) u Karačiju u augustu ove godine u erupciji etničkog i političkog krvoprolića ubijeno je 100 osoba što budi strahove od nestabilnosti u gradu, prenosi Reuters.

Gradski policijski zvaničnik Navid Khavaja rekao je da su neidentifikovani naoružani napadači na motociklima otvorili vatru na pijaci punoj ljudi u Sher Shahu i da je ubijeno osam osoba, a 10 ranjeno. Još osam osoba je ubijeno u odvojenim incidentima u različitim dijelovima grada tokom današnjeg dana mada policija još nije utvrdila da li su incidenti dio nabujalog nasilja u gradu.

Iz najjače političke stranke u Karačiju, MQM, navode da među ubijenima ima njihovih pripadnika i traže od gradskih vlasti da zauzdaju nasilje u gradu.

Iz MQM su zaprijetili da će uskratiti podršku koalicinoj vladi predsjednika Asifa Ali Zardarija u znak protesta zbog nasilja u Karačiju, što bi vladu dovelo da izgubi većinu u pakistanskom parlamentu.

Politički i etnički rivalitet i rat u susjedstvu, ponekad povezan s kriminalnim bandama, otežava održavanje javnog reda i mira u Karačiju gdje se nalazi glavna pakistanska luka, sjedište centralne banke i berze i glavno je odredište za snabdijevanje međunarodnih trupa stacioniranih u susjednom Afganistanu.