U napadima bespilotnim letjelicama
0

Ubijen komandant Al-Kaide Abu Yahya al-Libi

Klix.ba
Abu Yahya al-Libi
Abu Yahya al-Libi
Prema riječima američkih zvaničnika, u napadu bespilotnim letjelicama u Pakistanu, koji je izvršen u ponedjeljak, ubijen je vođa Al-Kaide Abu Yahya al-Libi. Napad, u kojem je poginulo 15 militanata, je izvršen na sjeverozapadu Pakistana. Iz Pakistana još nije stigla potvrda o njegovoj smrti.

Prema izjavama iz Bijele kuće, Libijeva smrt će zadati težak udarac operacijama Al-Kaide, jer je on igrao ključnu ulogu u planiranju napada na zapadne zemlje.

"Ne postoji niko ko bi mogao zamijeniti ono što je Al-Kaida izgubila", kazao je jedan od američkih zvaničnika.

Washington vjeruje da je nakon smrti Osame Bin Ladena, Libi, islamski učenjak iz Libije, postao drugi najvažniji čovjek Al-Kaide, odmah poslije Egipćanina Aymana az-Zawahirija. Libi je bio dugogodišnji član organizacije, a njegova posvećenost religiji je značila da može izdavati fetve.

Analitičari vjeruju da je bio zadužen za svakodnevne operacije u plemenskim predjelima Pakistana. Bio je veza između pakistanskih militanata i Al-Kaide u Jemenu i Iraku.

Američki zvaničnici su još 2009. godine izjavili da je on ubijen u napadu, ali tada se radilo o slučaju zamjene identiteta. Plemenski predjeli Pakistana su središta aktivnosti ove organizacije i veoma je teško potvrditi informacije iz regije. Vlasti zabranjuju novinarima da idu u ta područja.

Nema mnogo detalja o tome kako su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država sigurni da je u napadima ubijen Abu Yahya al-Libi. Prema riječima glasnogovornika Bijele kuće Jayja Carneyja, obavještajne službe imaju informacije koje su ih navele na zaključak da je u napadu zaista ubijen on, prenosi BBC.

U posljednje dvije sedmice je na teritoriji Pakistana izvršeno osam napada bespilotnim letjelicama. Ministarstvo vanjskih poslova je uputilo protestnu notu zamjeniku ambasadora SAD-a u Islamabadu Richardu Hoaglandu.

Islamabad poziva na prekid napada bespilotnim letjelicama, jer to narušava suverenitet zemlje.