Svijet
0

Ubijen Ismail Gulgee, najugledniji pakistanski umjetnik

FENA
Ismail Gulgee, najugledniji pakistanski umjetnik, u srijedu je nađen ubijen skupa sa suprugom i njihovom služavkom u njihovom domu u Karachiju, saopćila je policija. On je bio u 81. godini života.

Policija je saopćila da je sve troje nađeno zadavljeno u raznim sobama u kući koja se nalazi u gradskom trgovačkom kvartu. Ruke njegove supruge Zarine bile su vezane, javio je Reuters.

"Sve troje je zadavljeno. To se dogodilo prije tri dana", izjavio je visoki policijski zvaničnik u Karachiju Asif Ejaz Sheikh.

Kazao je da je Gulgeejovo tijelo pronađeno u spavaćoj sobi, tijelo njegve supruge u kuhinji a služavke u dnevnoj sobi. Policija ih je pronašla nakon što se susjed požalio na težak zadah iz kuće.

Gulgee se školovao kao inženjer u Sjedinjenim Državama prije nego što se okrenuo slikarstvu i savremenoj umjetnosti. On je dobio brojne nagrade.

Nakon što je počeo slikati portrete, okrenuo se apstraktnijem slikarstvu i zainteresirao se za islamsku kaligrafiju.

On je stvorio mnoge radove, koristeći različite nazive za Allaha, navodi Muzej umjetnosti Metropolitan u New Yorku na svojo web-stranici (www.metmuseum.org).

"Tim je tekstualnim radovima Gulgee unio tradiciju islamske kaligrafije u savremenu praksu akcionog slikarstva kakvu je razvio američki umjetnik Jackson Pollock", navodi muzej.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf navodi na svojoj web-stranici da je Gulgee bio njegov "favorit svih vremena" među umjetnicima. Musharraf je osudio ubistva, javila je državna televizija.

Gulgee je rođen u Peshawaru 1926. godine. Njegov sin Amin Gulgee poznati je skulptor.