Rusija
0

Ubijen gradonačelnik ruskog grada Vladikavkaza

FENA
Gradonačelnik najvećeg grada u ruskoj regiji Sjevernoj Osetiji podlegao je ranama od vatrenog oružja nakon što je njegov automobil napadnut u srijedu ujutro, javila je novinska agencija Interfax.

Gradonačelnik Vladikavkaza Vitalij Karajev prebačen je u bolnicu nakon što se njegov automobil našao pod vatrom oko devet sati ujutro i kasnije je proglašen mrtvim, naveo je Interfax riječi sjevernoosetijskog regionalnog lidera Taimuraza Mamsurova, prenosi Reuters.

"Da, Karajev je poginuo u napadu", naveo je Interfax izjavu Mamsurova.

Dvanaest ljudi je poginulo u samoubilačkom napadu na autobus u Vladikavkazu 6. novembra.

Sjeverna Osetija dio je nemirne ruske regije sjevernog Kavkaza, gdje se nasilje - za koje se između ostalih krive i islamski ekstremisti - pojačalo u proteklih nekoliko mjeseci.

Ruske snage bore se da suzbiju pobunu u dijelovima većinskih muslimanskih regija na sjevernom Kavklazu, koje su među najsiromašnijim u Rusiji. Stanovnici Sjeverne Osetije većinom su kršćani.

Analitičari tvrde da je pobuna potaknuta mješavinom klanskih rivalstava, nezadovoljstvom raširenim siromaštvom i militantnim islamističkim grupama koje žele da svrgnu rusku vlast.

Sjeverna Osetija graniči se s gruzijskom otcijepljenom pokrajinom Južnom Osetijom, koja je bila u žarištu kratkog rata u augustu.