Najteže u Kaliforniji
30

U tri američke države u požarima stradalo 15 osoba, evakuisano više od pola miliona ljudi

N. V.
Foto: CNN
Foto: CNN
Kalifornijske vlasti su u četvrtak pronašle sedam tijela na sjeveru zemlje, a u pitanju su osobe koje su nastradale usljed požara s kojim se vatrogasci bore skoro mjesec dana.

Vatrogasci su tokom borbe s više razornih šumskih požara pronašli 10 žrtava u Kaliforniji, a najmanje još pet njih je stradalo ove sedmice u Washingtonu i Oregonu.

Ovi smrtonosni požari su prisilili 500.000 ljudi u Oregonu da napuste svoje domove na zapadnoj oboli. Ured za upravljanje u vanrednim situacijama procjenjuje da je više od 10 posto stanovništva evakuisano, a da taj broj i dalje raste.

Gusti dim prekriva ovu regiju koja obuhvata tri savezne američke države, a brojne zajednice su već pretvorene u pepeo. Vatrogasci iz SAD-a su pozvani da pomognu u suzbijanju masovnih požara.

U 12 zapadnih država je aktivno više od 100 šumskih požara koji su uništili najmanje 4,3 miliona hektara površine, podaci su Nacionalnog međuresornog vatrogasnog centra. To je otprilike 7.000 kvadratnih kilometara što je veličina New Jerseyja. Jedan od požara koji gori u Kaliforniji se smatra najvećim zabilježenim u historiji države, a uništio je 471.185 hektara.