Xi Jinping bijesan
52

U toku velika čistka u kineskoj vojsci, umjesto goriva u rakete sipali vodu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki obavještajci vjeruju da je sveobuhvatna vojna čistka predsjednika Xi Jinpinga uslijedila nakon što se pokazalo da je rasprostranjena korupcija potkopala njegove napore da modernizira oružane snage i postavila pitanja o sposobnosti Kine da vodi rat, prenosi američki Bloomberg.

Korupcija unutar kineskih Raketnih snaga i u cijeloj odbrambenoj industrijskoj bazi zemlje toliko je velika da američki dužnosnici sada vjeruju da je manje vjerovatno da će Xi razmišljati o velikoj vojnoj akciji u nadolazećim godinama nego što bi inače bio slučaj, prema ljudima koji su tražili da ne budu imenovani.

Američke procjene navode nekoliko primjera utjecaja mita, uključujući projektile napunjene vodom umjesto gorivom i golema polja silosa za projektile u zapadnoj Kini s poklopcima koji ne funkcioniraju na način koji bi omogućio učinkovito lansiranje projektila.

SAD procjenjuje da je korupcija unutar Narodnooslobodilačke vojske dovela do erozije povjerenja u njezine sveukupne sposobnosti, posebno kada je riječ o Raketnim snagama, a također je unazadila neke od Xijevih glavnih prioriteta modernizacije, rekli su izvori. Istraga o korupciji ulovila je u zamku više od desetak visokih dužnosnika odbrane tokom proteklih šest mjeseci, u nečemu što bi moglo biti najveće udar na kinesku vojsku u moderno doba.

U isto vrijeme, SAD procjenjuje da Xi nije oslabljen sve većom čistkom. Umjesto toga, rekli su, njegov potez da svrgne starije osobe, uključujući neke promaknute pod njegovim nadzorom - pokazuje da je njegov nadzor nad Komunističkom partijom i dalje čvrst i da je ozbiljan u pogledu poboljšanja discipline, eliminacije korupcije i naposljetku dugoročne pripreme kineske vojske za borbu.

Na pitanje o američkim obavještajnim službama, potpukovnik Martin Meiners, glasnogovornik Pentagona, rekao je da se u godišnjem izvještaja Ministarstva odbrane za Kinu govori o Xijevim naporima da ojača i ubrza antikorupcijske istrage u PLA-u, bez davanja više detalja.

Procjene SAD-a nisu se mogle nezavisno potvrditi. U prošlosti su kreatori američke politike bili frustrirani nesposobnošću obavještajnih agencija da pruže uvid u Xijev unutarnji krug nakon što su bili iznenađeni odlukama iz Pekinga, uključujući brze poteze za konsolidaciju kontrole nad Hong Kongom i militarizaciju Južnog kineskog mora.

Xi je posvetio milijarde dolara svom cilju transformacije vojske u modernu silu do 2027. Centralno mjesto u tome bilo je njegovo uzdizanje Raketnih snaga, koje bi imale ključnu ulogu u svakoj invaziji na samoupravni Tajvan. Kao potencijalno upozorenje za Peking, ruski ratni napori u Ukrajini javno su ometani korupcijom, problemom koji su istraživači PLA-a još 2014. nazvali "ubicom broj jedan koji narušava sposobnost vojske da se bori".

U posljednjem krugu 29. decembra, najviše kinesko zakonodavno tijelo smijenilo je devet osoba iz odbrane, uključujući petero povezanih s raketnim snagama i najmanje dvoje iz Odjela za razvoj opreme, koji je zadužen za naoružavanje vojske.

Nekoliko dana ranije, glavno političko savjetodavno tijelo Kine javno je smijenilo tri rukovoditelja iz državnih proizvođača projektila. Taj niz čistki uslijedio je nakon svrgavanja bivšeg kineskog ministra odbrane Li Shangfua u oktobru, koji je na toj poziciji bio samo sedam mjeseci.

To su samo uklanjanja koja je Peking objavio u javnosti. Za razliku od drugih dijelova kineskog sistema, vojska ne objavljuje svoje istrage korupcije. Još jedan general-major raketnih snaga tiho je uklonjen iz općinskog zakonodavnog tijela Pekinga u novembru izvijestila je kineska novinska kuća Caixin.

Javni znakovi Xijevog nastojanja da eliminira mito u oružanim snagama prvi su se put pojavili u julu, kada je vrhovno kinesko vojno tijelo najavilo novi mehanizam za otkrivanje i sprječavanje rizika od korupcije.

Službene novine kineske vojske obećale su u uvodniku od prvog januara voditi "rat protiv mita" ove godine, signalizirajući da bi moglo doći do novih čistki.