Indonezija
58

U toku su najveći jednodnevni izbori na svijetu: Mladi birači će biti odlučujući faktor

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Indoneziji u srijedu su otvorena biračka mjesta na koje bi trebalo doći više od 200 miliona birača koji su ranije glasali za izbor novog predsjednika, a ovi izbori se smatraju najvećim jednodnevnim izborima na svijetu.

Velika država jugoistočne Azije, treća po veličini izborna demokratija na svijetu i najveća zemlja s muslimanskom većinom, ostvarila je impresivne uspjehe od pada autoritarnog režima pokojnog diktatora Suharta 1998. godine i pretvorila se u jednu od najživljih azijskih demokratija i ekonomija.

Organizovanje glasanja u najvećoj arhipelaškoj naciji na svijetu je ogroman napor. Zemlja je šira od Sjedinjenih Američkih Država i prostire se na tri vremenske zone. Sastoji se od preko 18.000 otoka i otočića, od kojih je 6.000 naseljeno, a na kojima se govori na 150 jezika.

Kampanjom su dominirale velike ličnosti na odlučujućim izborima koji će također izabrati oko 20.000 drugih nacionalnih i pokrajinskih poslanika.

Mlađi Indonežani su ključni, a oko polovina registrovanih birača je mlađa od 40 godina, prema Općoj izbornoj komisiji, piše CNN.

Mogućnosti zapošljavanja su na prvom mjestu za mnoge glasače, a kandidati za predsjednika obećavaju da će potaknuti ekonomski rast zemlje koristeći bogate prirodne resurse i mogućnosti trgovine. Ali klimatske promjene i ilegalna sječa drveća predstavljaju izazov za održivu budućnost Indonezije.

Utrka je trostruko nadmetanje između bivšeg generala vojske i dva bivša guvernera.

Prabowo Subianto (72)bivši vojni general i aktuelni ministar odbrane, kandidira se po treći put za predsjednika i on je vodeći u anketama. Prabowo je bivši zet pokojnog diktatora Suharta i njegovo porijeklo nije narušilo njegovu popularnost, jer stručnjaci upozoravaju da se dinastička politika vraća.

Drugi glavni kandidat je Ganjar Pranowo, kandidat vladajuće Indonežanske demokratske partije borbe. Bio je dva mandata guverner Centralne Jave i zahvaljujući tome ima brojne sljedbenike izvan glavnog grada Džakarte na najnaseljenijem ostrvu Indonezije. Njegov potpredsjednik je viši ministar Mahfud MD.

Bivši guverner Džakarte Anies Baswedan kandiduje se kao nezavisni kandidat. Ima jake veze s islamskim političkim grupama, a njegov potpredsjednički izbor, Muhaimin Iskandar, lider je najveće muslimanske političke stranke u Indoneziji, Partije nacionalnog buđenja.