Svijet
0

U svijetu dnevno umire 800 trudnica, 507 njih su žene iz ratnih područja

Anadolija
U svijetu dnevno umire 800 trudnica, među kojima su 507 njih trudnice u ratom zahvaćenim područjima kojima se ne pruža adektvatna zdravstena pomoć, navodi se u UN-ovom novom izvještaju "Stanje svjetske populacije 2015".

Predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) za Tursku Karl Kullesa izjavio je kako je humanitarna pomoć ratom zahvaćenim područjima od velike važnosti, te da se ona ne zasniva samo na vodi, harni, lijekovima i odjeći. 

Prema njegovim riječima, pružanje zdravstvenih usluga u okviru humanitarne pomoći je također od posebnog značaja. 

"U dostavljanju humanitarne pomoći često se zanemare zdravstvene potrebe žena i djece. Izvještaj pokazuje da posebno žene i mlađe ženske osobe, zbog neodgovarajuće zdravstvene podrške za zaštitu od HIV-a ili korištenja usluge babice, izgubite život", kazao je Kullesa. 

Istakao je kako danas u svijetu 100 miliona ljudi ima potrebu za humanitarnom pomoći, te da 26 miliona od te cifre čine žene u reproduktivnoj dobi. 

"Zbog neadekvatne zdravstvene pomoći, tri od pet majki koje umiru su one u ratom zahvaćenim područjima. Naš cilj je svakako da smanjimo taj broj", kazao je Kullesa, te dodao kako je ovaj problem prisutan u cijelom svijetu. 

"U svijetu danas na dnevnoj bazi umire oko 800 žena tokom trudnoće ili porođaja, zbog neodgovarajuće zdravstene podrške. Među njima, 507 su žene u ratnim zonama. Temeljni uzrok ovog problema je pad infrastrukture u zdravstvenoj zaštiti", naglasio je Kullesa.