Svijet
0

U svijetu 600.000 djece oboljele od side – polovina od njih bebe

FENA
U svijetu danas ima 600.000 djece oboljele od side, a svako drugo mlađe je od dvije godine, saopćeno je na 16. međunarodnoj konferenciji o sidi, koja je u toku u Torontu.

Terapija je trenutno osigurana za samo pet posto od te teško oboljele djece, upozorila je humanitarna organizacija "Ljekari bez granica", apelujući ne samo da se oboljelim mališanima hitno osiguraju lijekovi nego i da se oni - doziranjem, sastavom, ali i cijenom - prilagode pedijatrijskoj upotrebi.

Da terapija kod djece može biti veoma djelotvorna pokazalo je istraživanje "Ljekara bez granica", provedneo na 3.754 djece mlađe od 13 godina iz 14 zemalja, među kojima je, 24 mjeseca poslije početka uzimanja lijekova, 80 posto bilo živo i nastavilo terapiju s veoma malim neželjenim efektima.

Na Konferenciji je također saopćeno da su najnovija istraživanja naučnika s Univerziteta Cornell u New Yorku pokazala da kombinacija četiri lijeka protiv virusa HIV nije djelotvornija u liječenju side od kombinacije tri lijeka.

Naučnici su, obavljajući istraživanja u posljednjih 15 godina, prvo došli do zaključka da je kombinacija dvaju lijekova protiv virusa HIV djelotvornija od uzimanja samo jednog lijeka, a zatim su otkrili da triterapija daje još bolje rezultate od biterapije, jer kombinacija više lijekova sprečava širenje virusa, istovremeno osiguravajući da se imunološki sistem odmori.

Na taj način se poboljšava opće zdravstveno stanje pacijenta, pa se pojavila nada da će kombinacija četiri lijeka biti još djelotvornija. Nažalost, rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da kvadriterapija nije ništa djelotovrnija od triterapije.

Istovremeno, Mikrobiološko odjeljenje Univerziteta u Manitobi, u Kanadi, izvijestilo je da pokušava proizvesti vakcinu protiv virusa HIV obavljajući ispitivanja na grupi od 2.500 žena iz Kenije koje se više od tri godine bave prostitucijom, a među kojima je 100 do 150, kako se pretpostavlja, imuno na virus HIV.

Istraživači se nadaju da će otkriti faktore koji utječu na stvaranje imuniteta kako bi mogli da proizvedu vakcinu.

Kako javlja AFP, francuski predsjednik Jacques Chirac pozvao je na Konferenciji međunarodnu zajednicu da se više angažuje na ispunjenju datih obećanja vezanih za borbu protiv side, a predstavnici crkve uputili su apel da se biblijski termini kao što je "kazna" ne koriste kada se govori o sidi jer se, kako su istakli, time podstiče uvjerenje da Bog "kažnjava" čovječanstvo tom bolešću, dok je Svjetska zdravstvena organizacija istakla da je siromašnim zemljama potrebno još četiri miliona zdravstvenih radnika kako bi mogle da se suoče s epidemijom side.