Somalija
0

U sukobima u Mogadišu ubijeno najmanje 45 ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 45 ljudi, od kojih su većina civili, ubijeno je u žestokim okršajima u Mogadišu, gde su se i danas, vladine trupe sukobile sa islamističkim pobunjenicima, u pokušaju da ponovo uspostave vlast u tom gradu, prenio je Reuters.

Vlasti Somalije saopćile su jučer da postoje male šanse za pregovore s pobunjenicima iz grupe Al-Šabab, koja pokušava da svrgne vladu.

Jučerašnji dan, tokom kojeg je još oko 200 ljudi povrijeđeno, bio je najkrvaviji zabilježen u somalijskoj prijestolnici tokom posljednjih mjeseci.

Susjedne zemlje i zapadne vlade strahuju da bi Somalija, posljednjih 18 godina zahvaćena građanskim ratom, lako mogla da postane raj za pobunjenike povezane s terorističkom mrežom Al-Qaeda, ukoliko nova vlada i predsjednik Šeik Šarif Ahmed, ne uspiju da ih poraze.

Vlada je ukazala da pobunjenici nemaju nikakav politički program, a da se u njihovim redovima nalazi nekoliko stotina stranih boraca.

U najtežim sukobima u Somaliji, za posljednje dvije sedmice je ubijeno na stotine civila, a na desetine hiljada ih je bilo primorano da napusti domove u potrazi za utočištem.