Svijet
3

U sukobima u Afganistanu ubijeno 120 militanata i četiri vojnika

FENA
Najmanje 120 militanata ubijeno je nakon što su afganistanska vojska, policija i obavještajna agencija pokrenuli operacije velikog obima po skrovištima militanata u posljednjih 24 sata, saopćilo je u četvrtak afganistansko ministarstvo odbrane.

Najmanje 48 militanata Islamske države ubijeno je nakon što su zajedničke snage napale njihove položaje u istočnoj pokrajini Nangarhar, navodi se u saopćenju u kome se objavljuju svakodnevne vojne aktivnosti.

U jednoj operaciji 22 talibanska militanta su ubijena nakon što su zajedničke snage napale njihove bunkere u oblasti Sangin najnemirnije južne pokrajine Helmand.

Talibanski guverner iz sjene za Sangin, Mawlawi Aqah, je među ubijenima, navodi se u saopćenju.

Zajedničke snage podržane artiljerijom i borbenim avionima također su pronašle naoružanje i onesposobile su desetke improviziranih eksplozivnih naprava i nagaznih mina tokom operacija.

Najmanje 49 militanata je ubijeno u istočnoj pokrajini Paktia, navodi se u saopćenju i dodaje da su šestorica talibana također ranjena tokom sukoba.

U saopćenju se također potvrđuje pogibija četvorice vojnika tokom istog perioda.

U sjevernoj pokrajini Kunduz, jedan talibanski borac je ubijen deset je ranjeno tokom sukoba u oblasti Qalay-i-Zal.

Sporadične borbe su nastavljene u Qalay-i-Zal, na granici s Tadžikistanom, od vikenda nakon što su talibani pokušali da preuzmu kontrolu nad tom oblašću.

Talibanski napadi i nasilje u opadanju su tokom posljednjih sedmica nakon što su afganistanske snage sigurnosti i vojnici pod vodstvom NATO-a intenzivirali zračne udare bespilotnim avionima po položajima militanata širom zemlje.

Talibani i Islamska država još se nisu oglasili povodom saopćenja ministarstva odbrane, prenosi Xinhua.