Svijet
0

U sukobima turske vojske i kurdskih pobunjenika 17 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva turska vojnika, tri pripadnika seoske milicije i 12 kurdskih pobunjenika ubijeno je u srijedu kasno uvečer u teškim borbama na jugoistoku Turske, saopćio je glavni štab turske vojske.

Prema ranijem izvještaju koji su dali lokalni izvori i novinska agencija Anadolija ubijeno je 15 osoba, od toga 11 pobunjenika.

Prvi sukob je izbio između vojne jedinice koja pripada prethodnici i grupe pobunjenika Kurdistanske radničke stranke (PKK) u seoskoj oblasti pokrajine Sirt, u blizini mjesta Pervari, kada su dva vojnika izgubila život, a dva druga ranjena, precizirano je u saopćenju.

U jednom drugom incidentu koji se odigrao istovremeno u blizini pobunjenici su ubili "tri čuvara sela" seoske kurdske milicije, koju plaća Ankara da bi pomogla vojsci u osiguranju jugoistoka Anadolije čije su većinsko stanovništvo Kurdi, ističe se u saopćenju.

U ovoj oblasti nastavljene su vojne operacije protiv pripadnika PKK-a, uključujući bespilotne letjelice i borbene helikoptere, navodi se u saopćenju turske vojske postavljenom na zvaničnoj web stranici.

Pripadnici PKK-a pojačali su napade na ciljeve turske vojske nakon što su 1. juna prekinuli jednogodišnje primirje, optuživši vladu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da nije uspjela pronaći političko rješenje za 26 godina dug sukob.

PKK, koju Ankara i mnoge zemlje smatraju terorističkom organizacijom, bori se za autonomiju u jugoistočnoj Anadoliji. U sukobima koji traju od 1984. ubijeno je najmanje 45.000 ljudi, većinom kurdskih pobunjenika.