Jemen
0

U sukobima 25 mrtvih

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
U žestokim sukobima za kontrolu starog grada Saade, uporišta šitskih pobunjenika na severu Jemena, u nedjelju je poginulo 17 pobunjenika i osam vojnika, saopćili su u ponedjeljak jemenski vojni izvori.

Šiitski pobunjenici, za koje se vjeruje da su povezani s Al-Qaidom, na svojoj internetskoj stranici saopćili su da se i u ponedjeljak nastavljaju borbe oko tog drevnog grada koji se nalazi na 240 kilometara od jemenske prijestonice Sanaae.

Oni na internetskoj stranici optužuju vojsku da uništava grad i da buldožerima ruši kuće, džamije i povijesne spomenike. Na internetskoj stranici jemenskog ministarstva odbrane u ponedjeljak je saopćeno da je vojska preuzela kontrolu nad gradom Saada i pronašla brojna skrovišta pobunjenika naglasivši da je operacija čišćenja grada od pobunjeničkih grupa u "finalnoj fazi".

Jedan portporalo pobunjenika rekao je u telefonskoj izjavi agenciji France Presse da su saudijska i jemenska vojska u ponedjeljak otpočele kopnenu ofanzivu na Džebel el Duhan, granični planinski masiv gdje se nalaze pobunjenici.

  • Ukupno 1.350 raketa ispaljeno je na naše položaje ali mi smo uspjeli da zaustavimo napade, rekao je on.

Povodom poziva jemenskog predsjednika Ali Abdalah Saleha na dijalog portparol pobunjenika rekao je da se ne može pozivati na dijalog dok se nastavlja s raketiranjem, prenose agencije.