Erupcija neizbježna
24

U strahu od vulkanske erupcije: Island će oporezivati stanovanje za izgradnju barijera od lave

L. S.
Vlasti na Islandu su još za vikend proglasile vanredno stanje i zatražile od hiljada ljudi da se evakuišu nakon što su stotine potresa pogodili jugozapadno poluostrvo Reykjanes.

U regiji je posljednjih dana zabilježeno na hiljade zemljotresa, a seizmolozi upozoravaju da je erupcija vulkana neizbježna.

Islandski parlament je stoga odobrio novi porez na sve stambene objekte za naredne tri godine za finansiranje izgradnje barijera od lave za zaštitu infrastrukture na jugozapadu zemlje. Riječ je o oblasti koja je žarište seizmičke aktivnosti i koja se priprema za vulkanske erupcije.

Zakon, usvojen preko noći sa 57 glasova u 63-članom parlamentu Islanda, naplaćuje privremeni porez na imovinu od 0,0008 posto na kuće, a očekuje se da će donijeti skoro milijardu ISK (6,5 miliona eura) prihoda .

Prikupljena sredstva će se koristiti za izgradnju zaštitnih objekata kao što su nasipi i kanali oko Svartsengija, geotermalne elektrane koja se nalazi na južnom poluostrvu Reykjanes, oko 65 kilometara od glavnog grada Rejkjavika. Elektrana je glavni snabdjevač vodom i električnom energijom na poluotoku.