Pomoć privredi
5

U Španiji odobren plan odgovora na sušu težak čak 2,2 milijarde dolara

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španska vlada odobrila je plan vrijedan 2,2 milijarde eura za pomoć poljoprivrednicima i potrošačima u suočavanju s dugotrajnom sušom koju je pogoršao najtopliji i najsušniji april ikada.

Mjere, koje je vlada opisala kao bez presedana, bile su potpisao kabinet u četvrtak.

Oni uključuju 1,4 milijarde eura sredstava od ministarstva okoliša za rješavanje suše i povećanje dostupnosti vode i 784 miliona eura od ministarstva poljoprivrede za pomoć poljoprivrednicima u održavanju proizvodnje i izbjegavanju nestašica hrane.

Plan je uslijedio dan nakon što je koalicijska vlada predvođena socijalistima objavila zakon prema kojem radnici na otvorenom, poput sakupljača otpada, čistača ulica i građevinara, neće morati raditi kada španski meteorološki ured izda upozorenja o visokim temperaturama.

Ovaj potez uslijedio je nakon smrti čistača ulica i dostavljača letaka tokom toplinskog vala prošlog jula u regiji Madrida.

Španska ministrica okoliša Teresa Ribera rekla je da će njezino ministarstvo potrošiti 1,4 milijarde eura na izgradnju nove infrastrukture kao što su postrojenja za desalinizaciju; o udvostručenju udjela vode koja se ponovno koristi u urbanim područjima s 10 posto na 20 posto do 2027. te o subvencioniranju onih čije bi zalihe vode za navodnjavanje bile smanjene.

“Španija je zemlja koja je navikla na sušna razdoblja, ali nema sumnje da, kao posljedicu klimatskih promjena koje doživljavamo, vidimo mnogo češće i intenzivnije događaje i pojave. I moramo se pripremiti za to iskorištavanjem svih tehničkih kapaciteta koje je Španija prikupila i razvila tokom mnogih godina. Moramo se nositi s epizodama poput ove - a to zahtijeva planiranje, strukturne mjere i također, očito, kratkoročne i trenutne planove pomoći", navela je Ribera.

Ribera je rekla da obećanje više vode nije rješenje, naglašavajući da je potrebno ulagati kako bi se upravljalo potražnjom i potaknulo učinkovito korištenje resursa.

Ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je da će većina od 784 miliona eura koje je obećalo njegovo ministarstvo otići na izravnu pomoć uzgajivačima stoke i žitarica, koji će također dobiti porezne olakšice.

"Glavni cilj je osigurati proizvodni kontinuitet našeg primarnog sektora – naših uzgajivača usjeva i stoke – kako bi mogli proizvoditi hranu, što je temeljni element kada je u pitanju opskrba naših građana, ali koji je također vrlo važno kada su u pitanju cijene hrane", kazao je Planas.

Dok je vlada rekla da je odobrila mjere kao odgovor na sušu, visoke temperature i rat u Ukrajini, oporbena konzervativna Narodna stranka (PP) ju je optužila da pokušava prevariti birače dok se Španija priprema glasovati na regionalnim i lokalnim izborima 28. maja.

Čelnik PP-a, Alberto Núñez Feijóo, rekao je da je vlada prekasno reagirala na nestašicu vode i umjesto toga pozvao na hitan sastanak regionalnih predsjednika i stvaranje nacionalnog vodnog tijela koje će nadzirati poboljšanja infrastrukture.

Dok je cijela Španija u suši od januara 2022., zalihe vode u Kataloniji toliko su pale da su vlasti u martu uvele zakone koji uključuju smanjenje količine vode za poljoprivredu od 40%, smanjenje od 15% za industrijske potrebe i smanjenje u prosječnoj dnevnoj opskrbi po stanovniku od 250 litara do 230 litara.