Turska
0

U saobraćajnoj nesreći poginula usvojena Ataturkova kćerka

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Usvojena kćerka Mustafe Kemala Ataturka, Ulku Adatepe (79), poginula je u saobraćajnoj nesreći na autoputu TEM, na relaciji Ankara - Istanbul.

Vozač automobila u kojem se nalazila Adatepe izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u bankinu, pri čemu je Adatepe izletjela iz auta i, usljed jakog udara o cestu, preminula.

U automobilu je bio i njen suprug Emin Oke Adatepe, koji je zadobio teške povrede. On se oporavlja poslije operativnog zahvata.

Ulku Adatepe je rođena 24. januara 1933. godine u Ankari. Ona je usvojena kćerka Ataturkove sestre Vasfije i nastavnika francuskog jezika Mehmeta Tahsina Cukuroglua.

Kada je imala devet mjeseci Ataturk ju je primio u svoju predsjedničku palaču u Čankaji u Ankari, u kojoj je živjela do šeste godine.

Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Ulku, izraze saučešća uputili su turski predsjednik Abdullah Gul, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek, predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu i sportski klub Fenerbahče.