Svijet
0

U samoubilačkom napadu na sjeveru Iraka poginula 71 osoba

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Najmanje 71 osoba je ubijena a brojne druge su povrijeđene u ponedjeljak u samoubilačkom napadu u Kirkuku, na sjeveru Iraka, saopćio je šef policije grada.

"Većina povrijeđenih, među njima žene i djeca, u kritičnom su stanju zbog jakih opekotina", dodao je šef policije Kirkuka Burhan Habib Tayyeb.

Očevici govore da je većina zgrada blizu mjesta eksplozije srušena, dok spasilačke ekipe nastavljaju izvlačiti tijela iz ruševina.

Samo sat vremena nakon ove jake eksplozije, eksplodirao je automobil bomba blizu tržnice grada, ubivši jednu osobu.

Policija je najprije saopćila da se radi o kamionu bombi a poslije je precizirala da se radi o dvostrukom napadu, od kojih je jedan posebno tragičan, javio je AFP.

U zgradi ciljanoj u prvom napadu nalaze se lokalne nevladine organizacije, među njima i lokalni olimpijski komitet, koji predstavlja simbol kurdske vlasti u ovom gradu.

Kako javlja Glas Amerike, u prvom napadu bombaš samoubica aktivirao je eksploziv postavljen u kamionu nedaleko od prostorija kurdske partije Patriotske unije Kuristana iračkog predsjednika Džalala Talabanija. Druga eksplozija odjeknula u prometnoj trgovačkoj četvrti Iskan, navodi se iz policijskih izvora. Eksplozije su odjeknule u razmaku od nekoliko minuta. U napadima su oštećene okolne zgrade i počinjena je velika materijalna šteta.

U međuvremenu, najmanje dva američka vojnika poginula su u napadima pobunjenika u posljednjih 48 sati u Iraku, saopćila je danas američka komanda u toj zemlji. Jedan vojnik poginuo je u sukobima s pobunjenicima, tokom akcije koju je američka vojska pokrenula u iračkoj provinciji Nineveh. Kako se navodi, drugi vojnik je preminuo od posljedica povreda zadobijenih u eksploziji vozila američke vojske nedaleko od Bagdada.

Prema podacima Pentagona, najmanje 3.616 američkih vojnika i američkog osoblja poginulo je u Iraku od pokretanja vojne intervencije u toj zemlji u martu 2003. godine. Istovremeno je najmanje pet iračkih vojnika danas poginulo u eklsploziji bombe postavljene pored puta sjeveroistočno od Bagdada, saopćila je iračka policija. Eksplozija se desila u blizini puta koji povezuje irački glavni grad i provinciju Dijala, gde su američke i iračke snage pokrenule opsežnu operaciju protiv islamskih ekstremista i pripadnika terorističke organizacije al-Qaida.