Cijena 30 dolara
11

U SAD-u uskoro u prodaji testovi na koronu za kućnu upotrebu, rezultati za 15 minuta

V. K.
Testovi će biti vrlo brzo dostupni građanima SAD-a/Ilustracija:Shutterstock
Testovi će biti vrlo brzo dostupni građanima SAD-a/Ilustracija:Shutterstock
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu prvih testova na koronavirus koji će se u potpunosti moći koristiti i u kućnim uslovima.

Kako su naveli iz FDA, test će se moći nabaviti bez recepta, a u početku će njegova dostupnost biti ograničena.

Testove će prozvoditi australska kompanija Ellume, a kako su naveli iz ove kompanije, test će moći otkriti prisustvo virusa za 15 minuta te će se nakon toga rezultati testiranja dostaviti putem aplikacije na telefonu pacijenta.

Test će koštati oko 30 dolara, a Ellume planira proizvoditi 100.000 testova dnevno, počevši od januara 2021. godine.

"Ovaj je proizvod dizajniran tako da se sa njim vrlo lako može rukovati, a i korisnici mogu pravilno protumačiti rezultate samih testova", rekao je Parsons.

Stručnjaci iz FDA potvrdili su da kućni testovi kompanije Ellume mogu proizvesti veliki broj pouzdanih testova što je dodatno ubrzalo procedure kada je u pitanju njihovo odobravanje za širu upotrebu.

Mnogi doktori u SAD-u već nekoliko mjeseci su govorili o tome kako je nužno što prije pustiti u prodaju testove za kućnu upotrebu kako bi se smanjila mogućnost infekcije virusom u zdravstvenim institucijama u koje su pacijenti u ovom trenutku prinuđeni da idu. Odobravanjem testova kompanije Ellume, stvorili su se preduslovi da testiranja na koronavirus budu znatno brža kada je u pitanju uzimanje samog brisa, ali i prikazivanje rezultata što će znatno smanjiti i pritisak na zdravstveni sistem u Sjedinjenim Američkim Državama.