Incident iz decembra
16

U SAD-u otvorena istraga zbog "misterioznog" poniranja Boeinga 777 koji je gotovo pao u okean

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki zvaničnici za sigurnost su potvrdili da će istražiti zašto je avion Boeing 777 iznenada izgubio na visini i gotovo završio u Pacifiku.

Avion United Airlinesa, koji je bio na letu 1722, napustio je Maui 18. decembra te je povećavao svoju visinu sve do trenutka kada je odjednom "pao" za 425 metra. Boeing 777 se stabilizovao na visini od svega 263 metra, a u konačnici je sigurno sletio u San Francisco 27 minuta ranije. Ovaj slučaj je samo jedan u nizu opasnih u ovoj godini koji se odnose na avione.

Let je bio sasvim normalan 71 sekundu nakon polijetanja s aerodroma Kahului kada je iznenada izgubio na visini, što potvrđuju i podaci dostupni na web stranici Flightradar24.

Nacionalna uprava za sigurnost transporta, koja istražuje nesreće američkih aviona, pripremit će izvještaj o incidentu u periodu od tri sedmice.

"Ljudi su vrištali u avionu, svi su znali da se događa nešto neuobičajeno ili bar da to nije bilo normalno", izjavio je za CNN putnik iz pomenutog aviona Rod Williams.

On smatra da je avion dijelilo svega pet sekundi od pada u okean.

Piloti Boeinga 777 su napisali interni sigurnosni izvještaj nakon slijetanja, potvrdio je za BBC News predstavnik United Airlinesa. Riječ je o pilotima koji zajedno imaju 25.000 sati leta.

Istraga koju je provela kompanija rezultirala je dodatnom obukom zapilote koja je u toku.

Federalna administracija za avijaciju je također dobila izvještaj o incidentu te je poduzela "adekvatne mjere".

U posljednje vrijeme je prijavljen niz potencijalno opasnih događaja u SAD-u koji se odnose na avione, uključujući slučajeve u New Yorku i Teksasu.

Teretni avion kompanije FedEx je 4. februara prekinuo slijetanje kako bi izbjegao sudar s avionom Southwest Airlinesa na Međunarodnom aerodromu Austin-Bergstrom u Teksasu. U januaru je na aerodromu John F. Kennedy u New Yorku avion kompanije Delta zaustavljen na pisti tokom polijetanja kako bi izbjegao avion American Airlinesa.