Svijet
0

U Rusiji dan žalosti zbog avionske nesreće

FENA
U Rusiji su u četvrtak zastave na zgradama državnih institucija spuštene na pola koplja, a u crkvama se održavaju mise kako bi se obilježio dan žalosti poslije avionske nesreće ruskog aviona u Ukrajini, u kojem je izgubilo život 170 putnika.

Televizija će smanjiti broj zabavnih emisija povodom žalosti, prema dekretu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u četvrtak objavila Rosiskaja gazeta.

Dekretom je predviđena i "pomoć porodicama žrtava".

Porodice žrtava su se u četvrtak okupile u Donjecku, velikom gradu na istoku Ukrajine, blizu kojeg je avion pao zbog loših meteoroloških uvjeta, kako su saopćile vlasti.

Vlasti su počele s identifikacijom žrtava prema forografijama, a prepoznavanje žrtava će početi u općinskoj mrtvačnici u toku dana, objavila je ruska televizija Vesti.

Televizija je objavila da će dešifriranje dviju crnih kutija koje su pronađene u srijedu trajati mjesec i po dana.

U Ukrajini je u srijedu bio dan žalosti zbog udesa aviona u kome je u utorak poginulo svih sto sedamdeset putnika i članova posade.

Većina nastradalih, među kojima je bilo i trideset devetoro djece, bili su ruski državljani koji su se iz jednog ljetovališta na Crnom moru vraćali u Sankt Peterburg.