Svijet
0

U Rimu istraga o paketu-bombi namijenjenom Berlusconiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijansko pravosuđe je u srijedu otvorilo istragu, a tajne službe provjeravaju eventualnu umiješanost talijanskih anarhističkih krugova, nakon što je otkriven paket-bomba adresiran na Silvija Berlusconija u avionu koji je iz Grčke stigao u Bolognu.

Istraga koju je otvorilo tužilaštvo u Bologni pokrenuta je protiv osobe X zbog unošenja u zemlju eksplozivnog materijala i zbog napada s terorističkim ciljem, navode sudski izvori.

Dva suca istražitelja su tokom noći stigla na aerodrom u Bologni koji je privremeno zatvoren za promet, dok se ne pronađe paket i dok ga pirotehničari ne otvore.

Paket adresiran na Silvija Berlusconija i eksplozivna naprava u njemu mogli bi izazvati "ozbiljne fizičke posljedice" primaocu paketa ili osobama koje bi ga preuzele, izjavio je glasnogovornik tužilaštva u Bologni Valter Giovannini.

Istovremeno, talijanske tajne službe "ispituju" ovu epizodu kako bi utvrdile da li pošiljaoci paketa imaju veze u Italiji. "Trebat ćemo provjeriti da li su Talijani eventualno umiješani u ove epizode", dodao je ministar i član populističke stranke Sjeverne lige.

Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni, koji se trenutno nalazi u Izraelu, izjavio je u srijedu za talijansku novinsku agenciju Ansa kako je "moguće" da su Talijani umiješani u slanje paketa.

"Poznata je saradnja između grčkih i talijanskih anarhista. Morat ćemo provjeriti da li su Talijani eventualno umiješani u ove epizode", izjavio je ministar i član populističke stranke Sjeverne lige.