Zastrašujući prozori
0

U razornom tornadu u Mississippiju poginulo najmanje 26 osoba, hiljade su ostale bez domova

I. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Smrtonosni tornado ostavio je u petak razarajući trag širom Mississippija. Poginulo je najmanje 26 osoba, a akcije spašavanja su i dalje u toku.

Smrtonosni tornado i jake oluje s grmljavinom zahvatili su Mississippi i Alabamu kasno u petak. Vlasti su saopštile da je poginulo najmanje 26 osoba te da strahuju da taj broj nije konačan.

Operacije potrage za nestalima i spašavanja se nastavljaju, a vlada države je proglasila vanredno stanje.

Kako kažu lokalni stanovnici, nije bilo nikakvih naznaka tornada, vjetar je bio jako slab što se moglo vidjeti po drveću koje je stajalo ravno. Odjednom ih je iščupao tornado, kao i brojne kuće u toj državi.

Oluja je zahvatila Mississippi tokom noći, stoga mnogi građani nisu čuli upozorenja. Za mnoge je prva indikacija da se nešto strašno dešava bila buka.

Jedan od stanovnika Mississippija Francisco McKnight, čija je kuća uništena, rekao je za BBC da je čudom ostao živ. Prvo što je čuo kada se probudio su jaki udari vjetra i buka koju do tada nikada nije čuo. Ušao je u kupatilo i sakrio se u kadi.

Oluja koja je trajala svega pet do deset minuta odnijela je cijelu kuću McKnighta od koje su na mjestu ostali samo dva zida kupatila. Sada se on nalazi u skloništu koje je napravljeno za stanovništvo pogođeno tornadom.