Svijet
0

U protuterorističkoj akciji u Padovi uhapšene dvije osobe

FENA
Padova
Padova
Talijanska policija uhapsila je u petak u protuterorističkoj operaciji u Padovi dvojicu navodnih pripadnika Crvenih brigada.

Specijalna policija (UCIGOS) u Padovi prema nalogu tužiteljstva u Milanu uhapsila je dvojicu muškaraca osumnjičenih za sudjelovanje u "naoružanoj bandi" Andreu Tonella (52) i Giampietra Simonetta (19).

Oni su uhapšeni u sklopu istrage pokrenute u februaru ove godine na osnovu koje je već uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za pripadanje novim Crvenim brigadama, odnosno Komunističkoj političko-vojnoj partiji.

Prema saopćenju za štampu policije u Padovi do današnjeg hapšenja došlo je na osnovu izjave jednog crvenobrigadiste uhapšenog 12. februara ove godine, prenijela je Hina.

Tonello je optužen za prebacivanje oružja i pružanje logističke pomoći u akciji "samofinansiranja" novih Crvenih brigada. Akcija "samofinansiranja" je uvijek pljačka neke banke ili poštanske stanice.

Tonello je optužen da je oružje prebacio Valentinu Rossinu, uhapšenom 12. februara. Inače, Tonello je već jednom bio uhapšen 1986. godine zajedno s još 13 osoba pod optužbom udruživanja radi organiziranja prevrata.

Simonetto je optužen da je za prevratničku skupinu kupio municiju i da je bio spreman za druge operacije.