Nakon razornog zemljotresa
0

U petak nacionalni dan žalosti u Italiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bilans žrtava potresa koji je u ponedjeljak pogodio centralnu Italiju približava se broju od 300 osoba, među kojima je šesnaestoro djece.

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano došao je u četvrtak u L’Aquilu, glavni grad oblasti Abruzzo koja je najteže pogođena potresom. Za petak, na Veliki petak za katoličke vjernike, priprema se grupna državna sahrana žrtava potresa i proglašen je nacionalni dan žalosti.

Napolitano je obišao izložene kovčege s mrtvima i naročito se zadržao pored bijelih kovčega s tijelima djece. Posjetio je i mjesta simbole ove katastrofe - studentski dom koji se srušio kao kula od karata i iz koga su još izvučena dva beživotna tijela, i selo Ona koje je izgubilo 40 mještana, javil su u četvrtak agencije.

Prema navodima karabinjera broj žrtava se podigao na 278, četiri dana poslije razornog udara u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Između 20 i 30 osoba se i dalje vode kao nestalo dok ima 1.170 povrijeđenih, od kojih je 179 u teškom stanju. Procenjuje se da ima oko 28.000 osoba koji su ostali bez domova.

Novi potresi i dalje se osjećaju u toj oblasti. Oni ometaju rad spasilaca koji sve više gube nadu da će izvući još nekog živog iz ruševina. Ministar unutarnih poslova rekao je da će potraga da se nastavi bar do Uskrsa u nedjelju.

Ukupno 17.772 osobe provele su još jednu noć napolju u 2.962 šatora koje su osigurale vlasti i u stotinama automobila koji su ispunili parkinge grada.

Uslovi su vrlo teški zbog niskih temperatura u tom planinskom kraju, stresa od novih potresa, nedostatka tople vode, tuševa, hemijskih toaleta i struje.

Inače, samo u srijedu zemlja u L’Aquili se zatresla 352 puta, tlo se ne smiruje i niko ne može da kaže koliko će takvo stanje trajati. Sigurno je jedino da se epicentar pomjera na sjever.

U međuvremenu se bez prekida traga za tijelima oko 40 nestalih, a L’Aquila je u srijedu navečer bio najhladniji grad u Italiji s temperaturom od svega dva stepena. Do sada je evidentirano dvadeset hiljada osoba koji su ostali bez kuća.

Vlada Italije je u srijedu navečer odlučila da za ugrožena područja izdvoji 70 miliona eura, pošto je 10 miliona potrebno samo za popravke oštećenih stambenih zgrada, a čak milijarda da se sve srušene kuće ponovo podignu.

Premijer Italije Silvio Berlusconi predviđa da će rekonstrukcija trajati od 24 do 28 mjeseci, a bit će aktivirani evropski fondovi solidarnosti.