Tužba protiv Izraela
16

U novom zahtjevu upućenom Sudu u Hagu Južna Afrika navela primjer Srebrenice: Šta je sud tada odbio

B. H.
Foto: Ron Haviv
Foto: Ron Haviv
Južnoafrička Republika podnijela je u srijedu hitan zahtjev Međunarodnom sudu pravde da zatraži dodatne hitne mjere protiv Izraela, navodi se u dokumentu koji je objavio Međunarodni sud pravde. U njemu se navodi i primjer genocida u Srebrenici.

U hitnom zahtjevu Južna Afrika tvrdi da je "primorana da se ponovo obrati Sudu u svjetlu novih činjenica i promjena situacije u Gazi – posebno situacije široko rasprostranjene gladi - do koje je došlo uslijed kontinuiranih nevjerovatnih kršenja Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida od strane države Izrael i njenih tekućih očitih kršenja privremenih mjera na koje je ovaj Sud ukazao 26. januara 2024.", navodi se u saopćenju Međunarodnog suda pravde.

U saopštenju se takođe traži od Suda da "navede privremene mjere i/ili da izmijeni privremene mjere" koje su donesene u januaru.

Pod posljednjom stavkom broj 34 navodi se primjer genocida u Srebrenici.

"U predmetu Genocid u Bosni, Sud je odbio narediti dodatne privremene mjere zatražene 27. jula 1993. Unutar dvije godine, približno 7.336 Bošnjaka u takozvanoj "zaštićenoj zoni" Srebrenice je pobijeno, što je ovaj Sud retroaktivno utvrdio da je genocid. Južnoafrička Republika s poštovanjem poziva ovaj Sud da sada ponovno djeluje - prije nego bude prekasno - da učini ono što je u njegovoj moći da spasi Palestince u Gazi od gladi", stoji u dokumentu koji je uputila Južnoafrička Republika.

Kompletan dokument možete pogledati ovdje.

Podsjetimo, Južna Afrika je početkom januara pokrenula postupak protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde zbog tvrdnji da Izrael čini genocid nad Palestincima u Gazi.

Sud je krajem tog mjeseca donio odluku o privremenim mjerama za sprečavanje genocida u Gazi.