Svijet
0

U Njemačkoj sve više ilegalno useljenih Iračana

FENA
Broj Iračana koji ilegalno ulaze u Njemačku prošle godine je drastično porastao, čime je povećana opasnost od terorizma, javlja u petak internetski portal Spiegel Online pozivajući se na izvore u pograničnoj policiji.

"Pri saveznoj policiji se u međuvremenu preko 80 posto uposlenih bavi Iračanima koji su ilegalno ušli u zemlju", stoji u izvještaju policije. Iz izvještaja proizlazi i da su do septembra prošle godine na granicama, prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju, uhapšena 1162 Iračana što je, kako se navodi, dvostruko više nego cijele 2006. godine.

"Telefonska praćenja ukazuju na to da je broj onih koji uspiju ući u Njemačku znatno veći", stoji u internom policijskom izvještaju. Velika većina Iračana dolazi preko jugoistočne Evrope, a velikoj većini je cilj neka od skandinavskih zemalja, gdje je mogućnost stjecanja političkog azila veća nego u ostatku Evrope, javila je Hina.

Predsjednik Sindikata savezne policije Josef Scheuring zatražio je pomoć ministarstva unutarnjih poslova i povećanje broja pograničnih policajaca. On smatra da bi se Njemačka mogla suočiti s još većom prijetnjom terorizma, jer se sumnja da su među ilegalnim useljenicima i mnogi pripadnici terorističkih organizacija koje djeluju u Iraku.