Dio autoceste
28

U Njemačkoj organizovano kontrolirano rušenje mosta dužine 450 metara, objavljen i snimak

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Vlasti u Njemačkoj i predstavnici Ministarstva prometa organizovali su danas kontrolirano rušenje mosta dugog više od 400 metara koji se nalazi na autoputu A45 u blizini Ludenscheida, grada koji se nalazi u blizini Dortmunda.

Kako pišu njemački mediji, most je za upotrebu zatvoren još od decembra 2021. godine zbog nestabilnosti. Od tada, vlasti su pokušale pronaći rješenje za njegovu sanaciju te je utvrđeno kako je jedina prihvatljiva opcija rušenje postojećeg i gradnja novog mosta.

Nakon što je zakazan datum rušenja, na području Ludenscheida okupio se veliki broj zvaničnika, ali i građana koji stanuju u blizini, a koji su odlučili ispratiti rušenje sa okolnih brda i sa sigurne udaljenosti.

"Rušenje mosta pratili su gradonačelnik Ludenscheida, savezni ministar prometa Volker Wissing i stručnjak za eksplozive Michael Schneider", pišu mediji u ovoj državi.

"Naravno da ovaj most predstavlja dio historije, ali iskreno, ništa mi neće nedostajati", rekao je gradonačelnik.

Pored zvaničnika, rušenje mosta posmatralo je i oko 1.000 građana.

Rušenju je prethodila i određena procedura te su se prvi "signal za uzbunu" oglasio u 11:35 sati što je bio znak upozorenja za sve one koji se nalaze u zabranjenon zoni da napuste mjesto eksplozije.

Tačno u 12 sati, stručnjak za eksploze Michael Schneider zapalio je eksploziv nakon čega je uslijedila i detonacija.

"Eksplozija je izgledala odlično. Pao je pravo dolje. Nije moglo bolje", rekao je Schneider.

Kako je navedeno, za rušenje mosta dužine 450 metara i visine 70 metara bilo je potrebno 150 kilograma eksploziva.

Inače, most Rahmedetal otvoren je 24. oktobra 1968. godine kada je otvorena i ključna dionica autoputa između Hagena i Ludenscheida. Most se smatra remek-djelom inžinjeringa i predstavlja samo jedan od ukupno tri čelična mosta između Dortmuna i Giessena.

"Troškovi izgradnje iznosili su 12,5 miliona njemačkih maraka i to je tada bio jedan od najskupljih mostova", pišu njemački mediji.