Svijet
0

U Nigeriji desetine žrtava eksplozija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U dvije odvojene eksplozije u Nigeriji u četvrtak je poginulo više od 30 ljudi, javile su novinske agencije, pozivajući se na očevice i predstavnike policije.

Agencija Itar-Tass navodi, pozivajući se na očevice, da je u eksploziji automobila bombe koju je aktivirao terorista-samoubica u glavnom gradu Nigerije, Abuji, na parkingu kod štaba nacionalne policije, poginulo više od 30 ljudi.

Očevici tvrde da su spasilačke službe pronašle više od 30 leševa na mjestu eksplozije, a da je na parkingu eksplodirao automobil marke Mercedes.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj teroristički akt, ali zvaničnici pretpostavljaju da je to djelo islamskih ultraradikalnih ekstremista iz grupe Boco haram (Zapadnjačko obrazovanje je grijeh), navodi ruska državna agencija.

Agencija Reuters prenijela je izjavu portparola policije Olusole Amorea da je automobil u kome je bio samoubica zaustavljen i usmjeren ka parkingu radi pregleda.

Britanska agencija javila je da je samo nekoliko sati poslije eksplozije u Abuji četvoro djece poginulo u eksploziji na sjeveroistoku Nigerije, u državi Borno, u gradu Damboa, oko 90 kilometara južno od glavnog grada te drzzave, Majdagurija.

Predstavnik policije Borna Jinjiri Abubakar rekao je Reutersu da su se djeca igrala nedaleko od crkve i da je četvoro poginulo, a jedno dijete je povrijeđeno.

Radikalna islamistička grupa Boko haram osumnjičena je za skoro svakodnevne napade tokom nekoliko mjeseci u toj nigerijskoj državi.