Pod apsurdnim izgovorom
152

U New Delhiju srušena skoro 600 godina stara džamija, uklonjeno i mezarje

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
U glavnom gradu Indije srušena je gotovo 600 godina stara džamija. Džamija je srušena pod izgovorom uklanjanja "ilegalnih" građevina iz šumskog rezervata. Jasno je da građevina mnogo starija od propisa i urbanističkih planova.
Nacionalistički aktivisti u Indiji nedavno su pokušali zamijeniti nekoliko važnih džamija hinduističkim hramovima. Džamija Akhonji u New Delhiju bila je dom za 22 polaznika područne medrese.

Član džematskog odbora, Mohammad Zaffar, rekao je da nije primio nikakvu prethodnu obavijest o rušenju koje se dogodilo u utorak navečer. U krugu džamije bilo je mnogo mezara, za koje je rekao da su oskrnavljeni, a u džamiji su ostali Kur'ani i drugi materijali.

"Mnoge naše poštovane ličnosti, uključujući i moje vlastite pretke, pokopane su tamo. Nema tragova njihovih grobova. Odnijeli su ostatke džamije i mezara i bacili ih na drugo mjesto", rekao je Zaffar za AFP.

Policija je u četvrtak blokirala saobraćajnice ispred ulaza i nikome nije dopuštala ulazak u mjesto.

Prošle sedmice indijski premijer Narendra Modi svečano otvorio hinduistički hram u gradu Ayodhya, izgrađen na mjestu Babri džamije. Džamija je srušena 1992. na inicijativu članova Modijeve stranke, što je izazvalo nemire u kojima je poginulo 2.000 ljudi, uglavnom muslimana.

Hinduistički aktivisti također tvrde da polažu pravo na spornu Gyanavapi džamiju u gradu Varanasi, za koju kažu da je izgrađena na mjestu hinduističkog hrama za vrijeme Muslimanskog mogulskog carstva.

U četvrtak su hinduistički vjernici ušli u džamiju Gyanavapi na molitvu nakon što im je lokalni sud to dopustio.

Pozivi na učvršćivanje hinduističke nadmoći u Indiji intenzivirani su otkako je Modi preuzeo dužnost 2014., a muslimanska manjina od oko 210 milijuna ljudi sve je zabrinutija za svoju budućnost.